Sensació de cos estrany. Què he de fer?

15 de març de 2022

S'anomena cos estrany a qualsevol partícula aliena a la superfície ocular. Aquesta sensació és deguda per l'entrada d'algun cos estrany, com una pestanya o un pel de mascota , majoritàriament. No obstant, pot ser ocasionada per altres motius, com una ferida o una infecció. Una correcta reacció ens pot evitar que s'agreugi el problema.

Les causes més frequents d'aquesta sensació són:

  • Cos estrany: les partícules alienes són causants de moltes molèsties, encara que ja s'hagin retirat. Si aquestes partícules són afilades o amb vores irregulars poden provocar ferides a la superfície ocular.

  • Mussol: es forma quan s'infecta un dels fol·lícles de les pestanyes o la glándula que tenim a les parpelles. En alguns casos es noten molèsties abans de que el mussol es faci notable o inflamat.

  • Ull sec: pot ser degut a una falta de llàgrima, mala qualitat d'aquesta, o ambdues condicions. A més a més d'aquestes causes, podem afegir la fatiga visual. Quan passsem hores davant d'una pantalla o un llibre, disminueix el número de parpalleigs per minut, de forma incoscient, fet que provoca que els nostres ulls se sequin. Aquesta falta de lubricació provoca una sensació de sorreta.

  • Conjuntivitis: la conjuntiva es pot descriure com una capa transparent que recobreix el nostre ull i l'interior de les parpelles, a excepció de la còrnia. Aquesta capa es pot inflamar per diferents raons com el clor, bacteris, virus o al·lèrgens.

Procediment davant del cos estrany:

La nostra vista és vital pel nostre dia a dia i sentir algo molest en els nostres ulls ens pot portar a una situació d'estrés.

El primer i fonamental és manternir la calma. La primera reacció que tenim en front aquest perill és portar les mans als ulls, però aquesta acció pot agreujar el problema. Per tant, explicarem alguns consells per tenir el control sobre la situació.

  • Mans sempre netes: la pell es pot recobrir de minúsculs microorganismes, pols o brutícia que poden irritar els nostres ulls.

  • Llàgrima artificial: el mecanisme de defensa del nostre ull, en front un cos aliè, és segregar molta quantitat de llàgrima, la qual envoltarà el cos estrany, el banyarà i l'arrosegarà fora de les parpelles. Amb l'ús de llàgrima artificial ajudem a l'ull en aquesta tasca. Si no disposem de llàgrima artificial hem de parpadejar suaument fins que desaparegui la sensació.

  • Tovalloletes especials per neteja de parpelles: són específiques i humectades amb sustàncies que no irriten l'ull.

  • Opinió de l'especialista: en el cas de que el dolor persisteix o aumenta, el milllor consell és acudir a la consulta d'un professional. Si aquesta molestia és deguda a sustàncies perilloses, com solucions de neteja, o s'han realitzat tasques de bricolatge o soldadures sense la protecció adient, hem d'anar-hi immediatament a la unitat d'urgències.

Les persones usuaries de lents de contacte han de seguir el mateix procediment, encara que la lentilla actui com una barrera de protecció, la mateixa es pot danyar o trencar. Per tant, després de retirar la lent de contacte hem d'acudir al nostre centre òptic de confiança per la inspecció de la lent i la superfície ocular.

La vista també es cansa, protegeix i mima els teus ulls amb una bona higiene visual per prevenir possibles problemes de sequetat o sensació de cos estrany.

Últimes entrades

¡Llancem el nostre nou spot a TV3! Descobreix la visió perfecta amb Armand Òptics

Estem emocionats de compartir que el nostre nou spot ja està a TV3! A Armand […]

MASUNAGA 1905, Ulleres graduades i de sol úniques a Barcelona

Ara pots gaudir de la qualitat i exclusivitat de les ulleres Masunaga a Armand Òptics, de l'av. Diagonal, 383 de Barcelona

Ulleres per vista cansada Kodak

Màxima lleugeresa amb tota la tècnica. Ulleres per veure millor Des de la seva fundació […]