Què són les ulleres fotocromàtiques i com funcionen?

15 de març de 2022

Moltes vegades escoltem parlar de lents polaritzades, enmirallades ... però en menys ocasions es fa referència als vidres fotocromàtics. Estem parlant d'ulleres que s'enfosqueixen amb el sol, de manera que ofereixen múltiples avantatges. Si això t'ha sonat estrany, segueix llegint i anem a explicar-te en què consisteixen.

 

Lents fotocromàtiques: vidres d'ulleres que s'enfosqueixen amb el sol

Les lents fotocromàtiques són vidres que s'adapten a la llum que hi ha en cada moment. És a dir, s'enfosqueixen quan detecten raigs UV i s'aclareixen quan no hi ha llum solar.

És important recalcar el matís que només s'enfosqueixen i s'aclareixen amb la llum solar. No canviaran de color si les exposes a llum artificial. Com funciona aquest mecanisme? Molt senzill: les lents contenen clorur de coure o de plata, una substància que presenta una reacció contra els raigs ultraviolats. Actualment, com a alternativa, s'usen moltes vegades tints de cada fabricant.

 

Avantatges i inconvenients

Comencem parlant dels inconvenients, i és que igual has escoltat dir que les lents fotocromàtiques triguen a enfosquir-se. La veritat és que s'ha treballat i es continua treballant en això, de manera que el temps que has d'esperar és cada vegada menor, i si a dia d'avui comparem les lents fotocromàtiques amb les de fa 10 anys hi ha hagut una millora considerable en el temps de reacció de les mateixes.

D'altra banda, sí que és cert que abans no s'enfosquien dins el cotxe perquè el vidre impedeix que penetrin els raigs UV. No obstant això, igual que en el paràgraf anterior, podem dir que s'estan fent avenços en aquest sentit, ja que ja s'han creat lents fotocromàtiques que fins i tot dins del cotxe reaccionen a la llum solar.

Si parlem d'avantatges, hem de destacar la seva capacitat d'adaptació. Podem tenir fins i tot ulleres graduades que s'enfosqueixen amb el sol, el que afecta molt positivament a les persones amb problemes de visió. Amb unes lents fotocromàtiques, la gent que porta ulleres per motius de salut pot utilitzar les mateixes en interiors i exteriors. Quan no hi hagi llum solar els vidres seran transparents i després s'aniran adaptant a les circumstàncies. És a dir, que podem tenir una sola ullera per a tots els usos, distàncies possibles i situacions del sol.

 

Per a qui són recomanables les lents fotocromàtiques?

La veritat és que qualsevol pot portar-les, però, és cert que algunes persones poden beneficiar-se especialment dels avantatges que aporten les ulleres amb vidres que s'enfosqueixen amb el sol. Ens referim, per exemple, als que per problemes de vista han de portar sempre ulleres graduades.

A més, cal esmentar a aquells que se sotmeten a constants canvis de llum. Un exemple són les persones que fan ciclisme o corren diversos quilòmetres habitualment. Si és el teu cas sabràs que la llum canvia cada poc temps i a bastant velocitat, i no és viable treure i posar les ulleres cada vegada que això passa. Amb unes lents fotocromàtiques t'oblides d'aquest problema.

Un altre grup que es beneficiaria d'aquest tipus de lents són a les persones amb fotofòbia o recent operades de cataractes, les quals necessiten sempre l'ús d'ulleres de sol per sortir al carrer. Amb unes lents fotocromàtiques pots estar a casa amb els teus vidres transparents i oblidar-te de canviar a les ulleres de sol.

 

Ja t'hem explicat en què consisteixen les ulleres fotocromàtiques, unes ulleres que s'enfosqueixen amb el sol. Com veus, són molts els avantatges que et poden aportar, ja que són lents molt adaptables a l'entorn. No obstant això, nosaltres et recomanem que analitzis les teves necessitats concretes per decidir què vidres les compleixen millor.

Últimes entrades

Nou horari dissabtes

Armand Òptics ha decidit actualitzar els seus horaris dissabtes

Protegeix els teus ulls del sol.

Per protegir els ulls del sol, aquí tens alguns consells: Recorda que és important protegir […]

Miopia Infantil

Si el teu fill té miopia, no et preocupis, el més important és corregir-la i
evitar que vagi a més.