Què és l'astigmatisme i com el detecto?

15 de març de 2022

Què és l'astigmatisme?


L'astigmatisme és un defecte refractiu molt comú entre les persones provocant visió borrosa tant de lluny com de prop. Aquest defecte es deu a una curvatura asimètrica de la còrnea o del cristal·lí, lent situada a l'interior de l'ull. En el moment que alguna d'aquestes superfícies deixi de ser esfèrica veiem una imatge desenfocada.

Aquesta condició ocular es pot manifestar aïllada o juntament amb una miopia o hipermetropia. Tenir un astigmatisme baix és normal i fisiològic per tant no requereix cap tipus de correcció. Però quan existeix un valor més elevat sí és necessària correcció òptica.

Tipus


  • Regular: la superfície corneal o del cristal·lí presenten dues zones clarament diferenciades, perpendiculars entre si. Es descriuen tres grups, directe (comú en joves i presenta menys símptomes), invers (apareix en persones grans) i oblic (poc comú i amb més símptomes).

  • Irregular: la superfície presenta zones diferenciades sense uniformitat. Sol estar relacionat amb malalties o alteracions de la superfície o seqüeles de cirurgies oculars. És més díficil de compensar degut a que la visió és molt deficient.

Símptomes


L'astigmatisme baix no dona símptomes en la majoria de casos. No obstant, un valor més elevat implica una mala visió, tant de lluny com en distàncies curtes. La principal queixa dels pacients sol ser dificultat en la lectura. És molt important detectar aquesta condició en els nens, ja que pot derivar en una ambiopia o ull gandul (la retina no madura correctament i no hi ha bona visió).

Rarament un nen ens dirà que no veu bé, per tant hem d'estar atents. Els gestos més típics són arrufar el nas, apropar-se molt al paper o pel contrari negar les tasques que requereixin lectura o escritura, guenyar un ull, inclinar el cap sempre cap al mateix costat o mig tancar els ulls. Aquestes accions porten a una fatiga ocular al final del dia.

La solució per l'astigmatisme pot ser tant una ullera com unes lents de contacte. Actualment disposem de lentilles de reemplaç diairi, semanal, quinzenal i mensual.

Si notes cap d'aquests símptomes descrits no dubtis en preguntar. Els optometristes d'Armand Òptics resoldrem qualsevol dubte i aconsellarem la millor solució per aquesta condició ocular.

Últimes entrades

Nou horari dissabtes

Armand Òptics ha decidit actualitzar els seus horaris dissabtes

Protegeix els teus ulls del sol.

Per protegir els ulls del sol, aquí tens alguns consells: Recorda que és important protegir […]

Miopia Infantil

Si el teu fill té miopia, no et preocupis, el més important és corregir-la i
evitar que vagi a més.