Per què no puc dormir? Això és el que et treu la son

15 de març de 2022

Contràriament al que creus, veure una sèrie a la tele o consultar les teves xarxes socials en el mòbil abans d'anar a dormir, no et relaxa, sinó que redueix les teves probabilitats de descansar bé. Cada vegada és més habitual mirar pantalles a qualsevol hora del dia ... i de la nit. Es calcula que el 90% dels nord-americans fa servir dispositius electrònics emissors de llum, com telèfons intel·ligents i ordinadors portàtils, una hora abans d'anar a dormir. Espanya és el país que ostenta, al costat de Singapur, el títol de tenir més "Smartphones" per habitant del món. Segons dades ofertes per la plataforma en línia Back Market, al 2016, el 92% dels espanyols disposa de, almenys, un telèfon intel·ligent.

 

Diversos estudis sostenen que la llum blau-violeta que desprenen els dispositius amb pantalla afecta negativament el rellotge biològic, ja que redueixen la producció de melatonina, una hormona que la glàndula pineal genera en la foscor. Arribats a aquest punt, el més lògic seria que les persones amb insomni deixessin de veure aquests aparells a la nit. Però, atès que fer un canvi d'hàbits no és tan fàcil, investigadors del Centre Mèdic de la Universitat de Columbia han provat un mètode per reduir els efectes adversos de l'exposició a aquesta llum blau-violeta.

 

L'equip de Columbia va pensar que bloquejar de forma selectiva la llum blava-violeta en les hores prèvies anar a dormir, reduiria les probabilitats de tenir problemes de son. Per provar la seva teoria, ell i el seu equip van reclutar a 14 persones amb un diagnòstic d'insomni per dur a terme un petit estudi. Es va demanar a una part dels participants que fessin servir ulleres que bloquegen la llum blava-violeta, durant set nits consecutives. La resta de voluntaris va dur ulleres amb lents blanques sense cap tractament, durant el mateix temps. Quatre setmanes després, els participants van repetir el protocol amb l'altre joc d'ulleres. Els resultats van revelar que els participants dormien 30 minuts més quan feien servir les lents que bloquegen la llum blava-violeta que quan feien servir les lents blanques. En les enquestes de son autoinformades, els participants van reconèixer haver tingut una major durada, qualitat i solidesa del son, i una reducció general en la severitat de l'insomni. Tal com ha declarat l'autor principal de la investigació, tot i que aquestes troballes reforcen els obtinguts en treballs previs, és important dur a terme estudis a gran escala que ajudin a conscienciar la població.

 

A més de perjudicar el correcte funcionament del rellotge biològic, la llum blau-violeta té també efectes negatius per als òrgans oculars. Es va investigar els danys que produeix la llum blau-violeta sobre els ulls i a través d'assajos in vitro en cèl·lules de la retina van mesurar l'acumulació de la lipofuscina als ulls. Els resultats van deixar clar que la incidència de la llum blau-violeta incrementa la producció de lipofuscina i activa els seus components fototòxics, provocant dany cel·lular a nivell de la retina i augmentant el risc de DMAE.

 

A causa d'això, si estem constantment exposats a pantalles LED la major part del dia és important estar protegits d'aquesta sobreexposició de la llum blau-violeta a través de filtres que bloquegen aquesta llum en concret.

Últimes entrades

Nou horari dissabtes

Armand Òptics ha decidit actualitzar els seus horaris dissabtes

Protegeix els teus ulls del sol.

Per protegir els ulls del sol, aquí tens alguns consells: Recorda que és important protegir […]

Miopia Infantil

Si el teu fill té miopia, no et preocupis, el més important és corregir-la i
evitar que vagi a més.