Per què els ulls clars són més sensibles al sol?

15 de març de 2022

Has escoltat alguna vegada que els ulls clars són més sensibles a la llum i, per tant, més susceptibles de ser danyats pel sol? La resposta és sí i no.

D'una banda, el color d'ulls no determina la susceptibilitat d'aquests a la llum, ja que l'iris és opac tant en ulls clars com a ulls foscos. És la pupil·la la que s'encarrega de rebre la llum a través de l'epiteli pigmentari. Això sí, la quantitat de pigment sí que determina la sensibilitat dels ulls a la llum del sol. Llavors, repetim la pregunta: ¿són els ulls clars més sensibles a la llum del sol? Sí, perquè els ulls clars tendeixen a tenir menys quantitat de pigment, de manera que la llum es reflecteix més al seu interior.

Però perquè entenguis això bé, et vam explicar tot sobre el color dels ulls a continuació.

 

Què determina el color dels ulls?

El color d'ulls està determinat per la melanina, un pigment de l'organisme que es troba present en el pèl, la pell i, per descomptat, en els ulls. La tonalitat de l'iris depèn de la quantitat d'aquest pigment que hi ha en una membrana anomenada estroma:

  • Quan l'estroma té molta quantitat de melanina, els ulls seran foscos.
  • Quan l'estroma té poca quantitat de melanina, els ulls seran clars.
  • De vegades, els nadons neixen amb els ulls blaus però amb el temps, a mesura que les cèl·lules van desenvolupant melanina, es tornen foscos. El nadó adquireix el seu color d'ulls definitiu entre els 6 i els 12 mesos.

 

El color: una qüestió de física

El feix de llum visible, està compost pels raigs de colors que componen l'arc-iris. Els colors dels objectes estan determinats pel comportament de la llum quan incideix sobre ells:

  • Quan el feix de llum visible incideix sobre un objecte que reflecteix tots els colors, el veiem de color blanc.
  • Quan el feix de llum visible incideix sobre un objecte que absorbeix tots els colors, el veiem de color negre.
  • Quan el feix de llum visible incideix sobre un objecte que absorbeix tots els colors menys un (el blau, per exemple), veiem l'objecte del color reflectit (blau, en aquest cas).

 

La melanina és el pigment natural que protegeix els ulls de la radiació UV, i per tant, els ulls amb un iris negre o marró fosc, són menys sensibles a la llum del sol.

¿Només han de protegir-se del sol les persones amb ulls clars? Rotundament NO. Els raigs UV que emet el sol són potencialment nocius per a tots els ulls, independentment del seu color. Hi ha un ampli ventall de possibilitats a l'hora d'escollir unes ulleres a la teva òptica per protegir els nostres ulls davant d'aquestes emissions nocives del sol que s'adapten depèn de les teves necessitats o el teu estil de vida:

  • Les lents polaritzades defensen els teus ulls dels reflexos, aportant una visibilitat més nítida i contrastada, fonamental per a una conducció segura en dies clars.
  • Les lents fotocromàtiques adapten la tonalitat de la lent a diferents condicions de lluminositat, enfosquint o aclarint, segons et trobis en interiors o exteriors.
  • Les lents transparents amb filtre UV filtren la llum perjudicial de forma selectiva. Filtren només la llum nociva dels raigs ultraviolats emesos pel sol protegint fins a 25 vegades més que una lent blanca sense filtre UV.

 

Et recordem, a més, que les emissions nocives de raigs UV són presents a l'estiu ia l'hivern, de manera que has de protegir els ulls del sol durant tot l'any. I per si el dubtaves, sí, els nadons també necessiten protecció davant del sol, pel que existeixen ulleres adaptades per a ells.

Últimes entrades

Nou horari dissabtes

Armand Òptics ha decidit actualitzar els seus horaris dissabtes

Protegeix els teus ulls del sol.

Per protegir els ulls del sol, aquí tens alguns consells: Recorda que és important protegir […]

Miopia Infantil

Si el teu fill té miopia, no et preocupis, el més important és corregir-la i
evitar que vagi a més.