Les cinc claus per cuidar la visió a la tornada de la oficina

15 de març de 2022

Tot i que el retorn a les oficines i a les aules és gradual, les pantalles continuen acompanyant-nos pràcticament en tot moment, fent treballar als nostres ulls sense parar. Interactuem amb els altres durant tot el dia, tant en persona com virtualment, i dediquem de mitjana 11 hores al dia a mirar algun tipus de pantalla, augmentant considerablement el risc de patir alguna alteració, com la miopia.

 

De fet, l'ús diari d'Internet suposa unes sis hores i mitja en línia enfront dels nostres dispositius i més de l'60% dels treballadors d'entre 25 i 64 anys utilitzen un ordinador a la feina rebent de mitjana 126 correus electrònics a el dia. En aquest context, és habitual que els nostres ulls es fatiguin, tinguem visió borrosa o ens costi enfocar.

Reduïr a zero el consum d'aquest tipus de dispositius és pràcticament impossible, però sí que podem cuidar el màxim la nostra vista dedicant-li uns minuts al dia, també a l'oficina, tal com vam fer durant els mesos més durs de la pandèmia, quan el teletreball va ser l'única opció per a milions de persones. Per això, Essilor ofereix les claus a les quals atendre per no sobrecarregar la visió i evitar futures patologies.


La regla 20-20-20


Cal prendre les pauses a l'oficina com una obligació, una mica més fàcil de complir amb la regla 20-20-20. És una tècnica molt senzilla per la qual cada 20 minuts una persona ha de mirar fora del seu escriptori per 20 segons i enfocar una cosa que es trobi a uns 20 peus, és a dir, a uns 6 metres. D'aquesta manera, s'aconsegueix que els ulls no estiguin enfocant en distàncies curtes durant tant de temps, alterant la seva distància focal i permetent el seu descans.


Parpelleig freqüent


Si en una conversa les persones poden arribar a parpellejar fins a 25 vegades per minut, quan estan davant d'una pantalla la freqüència de parpelleig arriba a ser cinc vegades menor. En concret, una persona pot arribar a estar tan absorta en el contingut d'una pantalla que amb prou feines parpelleja una vegada cada deu segons.

La conseqüència d'renunciar a aquest parpelleig és un major risc de contraure la síndrome de l'ull sec, una alteració de la superfície ocular que s'origina per la manca de producció de llàgrima o per una llàgrima de poca qualitat que s'evapora ràpidament. Per això, és recomanable parpellejar freqüentment mentre es treballa amb pantalles.


Compte amb els reflexos


Els reflexos a la pantalla de l'ordinador també poden causar fatiga ocular. L'ideal de el lloc de treball és que estigui instal·lat de tal manera que les fonts de llum com ara les finestres no provoquin enlluernament directe ni reflexos a la pantalla. Per exemple, la pantalla s'ha de situar perpendicular a l'entrada de llum per finestres. Si això no fos possible, caldrà atenuar l'entrada de llum per mitjà de persianes o cortines per tal d'evitar excessius contrastos i reflexos.


La importància d'una bona postura


És fonamental conservar una bona postura corporal per evitar dolors, lesions i diferents problemes de salut que es puguin presentar. Per a això, cal que la postura no sigui forçada i cal mantenir els angles rectes entre l'esquena, la cuixa i la cama, així com entre braç i avantbraç. Pel que fa a la posició de la pantalla, ja sigui d'un ordinador de taula o d'un portàtil, deu ser elevada (a l'alçada dels ulls) i la persona ha de mantenir-se a mig metre de distància, aproximadament.


Lents per a relaxar i protegir els ulls davant l'ús de pantalles


Protegir la visió de la llum blava nociva amb l'ús de lents específiques per a això també pot reduir el cansament provocat pels dispositius digitals. En aquest sentit, Essilor ha desenvolupat Eyezen, la lent per a tots els usuaris que siguin miops, hipermetrops o pateixin d'astigmatisme, o per a aquells que no necessitin ulleres per veure nítid.

En definitiva, és una lent concebuda per cobrir les necessitats dels usuaris digitals i amb la qual és possible alleujar els ulls davant de les pantalles, així com preservar la salut visual a llarg termini.

Últimes entrades

¡Llancem el nostre nou spot a TV3! Descobreix la visió perfecta amb Armand Òptics

Estem emocionats de compartir que el nostre nou spot ja està a TV3! A Armand […]

MASUNAGA 1905, Ulleres graduades i de sol úniques a Barcelona

Ara pots gaudir de la qualitat i exclusivitat de les ulleres Masunaga a Armand Òptics, de l'av. Diagonal, 383 de Barcelona

Ulleres per vista cansada Kodak

Màxima lleugeresa amb tota la tècnica. Ulleres per veure millor Des de la seva fundació […]