La salut visual, clau per garantir una vida sana en totes les etapes de la vida

15 de març de 2022

Actualment, 25'5 milions de ciutadans a Espanya pateixen un problema visual. La xifra podria ser molt superior, ja que dos de cada deu persones mai s'ha sotmès a un examen optomètric. No obstant això, sabem que la vista és el sentit que més tem perdre el 90% de la ciutadania, atès que és un dels aspectes claus per gaudir d'una bona qualitat de vida fins a la vellesa.

L'OMS ha establert l'any 2020 com l'any de la visió, amb un objectiu molt clar: eradicar els casos de ceguesa evitable al món.

És tal la necessitat d'educar i informar sobre la necessitat de tenir cura de la visió al nostre país, que l'associació d'utilitat pública Visió i Vida, fundada l'any 1955 porta dècades llançant campanyes de conscienciació i revisió visual en totes les etapes de la vida.

Una vida enllaçada a la mala visió

1. Començant amb l'etapa infantil, sabem que un de cada tres casos de fracàs escolar es relaciona amb un problema de visió no diagnosticat, i que més del 30% de les dificultats d'aprenentatge deriven de problemes d'eficàcia i percepció visual

No obstant això, sabem que tres de cada deu menors de set anys mai s'ha sotmès a una revisió visual. Com a conseqüència, sis de cada deu nens es va detectar per si mateix el seu problema visual, deixant patent la fallada dels sistemes rutinaris de revisió i prevenció. Per això, l'associació està dissenyant la seva quarta edició de la campanya Veure per Aprendre, que posa en contacte a professionals de l'optometria amb centres d'educació primària per a la revisió dels alumnes i la informació a pares i professors.

2. Continuant amb l'etapa de l'adolescència, la societat actual en què vivim porta aparellat el que l'OMS considera "la nova pandèmia mundial del segle XXI", la miopia.

A Espanya, el 63% dels universitaris ja és miop. La miopia, que no és una malaltia en si mateixa, es converteix en un greu problema visual quan supera les sis diòptries. És llavors quan l'ull miop es considera un ull patològic ja que multiplica exponencialment les possibilitats de patir problemes visuals que condueixen a la ceguesa. Per exemple, un pacient amb més de set diòptries multiplica per 44,2 les possibilitats de patir un despreniment de retina i per 126,6 les d'una maculopatia miòpica. Així és que entre el 60 i 70% dels pacients amb despreniment de retina són miops i el 10% de les persones cegues tenien més de 15 diòptries.

3. Si s'analitza l'etapa adulta, cal destacar que a Espanya el 72% de la població entre 45 i 54 anys requereix d'equipaments òptics per al seu dia a dia. No obstant això, per distracció del sistema visual o per motius socioeconòmics, moltes d'aquestes persones utilitzen en el seu dia a dia ulleres premuntades, que limiten la seva agudesa visual i que no són adequades per al 94% dels usuaris.

Per promoure la cura de la salut visual en totes les funcions del dia a dia, Visió i Vida ha posat en marxa campanyes de revisió de la salut visual dels conductors donant a llum el seu últim estudi en què set milions de conductors es posen al volant amb, almenys, una deficiència visual que afecta la seva conducció. D'aquests, 600.000 ni tan sols haurien de conduir per no arribar a l'agudesa visual de 0,5 exigida per llei.

4. Així, arribem al període de la tercera edat. Sabem que actualment un de cada quatre persones grans té serioses dificultats per veure o no veuen res en absolut, i el 40,6% dels majors de 85 anys té una limitació severa o total causa d'un problema de visió.

Conscienciació i prevenció, claus de la nostra salut visual

Tot i la recuperació econòmica, es destaca que només dos de cada deu espanyols s'ha revisat la visió en els últims dotze mesos, mentre que la meitat sí que ha acudit al dentista. Això fa constar la importància de seguir treballant i fomentant la cura preventiu d'aquest sentit que és clau per al benestar de la persona en totes les etapes de la vida.

L'imprescindible és ser conscients que si volem millorar l'estat de la salut visual dels ciutadans, atès que actualment hi ha 72.000 persones cegues a Espanya i prop d'un milió de pacients amb baixa visió. Si no es prenen mesures a temps, si no es frena la pandèmia de la miopia, si no es realitza una cura preventiu de la visió per a la detecció primerenca de problemes com el glaucoma, podrem veure que en una de les societats desenvolupades del món la seva ciutadania gaudeix d'un benestar i salut general molt pobre a causa de la seva mala visió.

Últimes entrades

Nou horari dissabtes

Armand Òptics ha decidit actualitzar els seus horaris dissabtes

Protegeix els teus ulls del sol.

Per protegir els ulls del sol, aquí tens alguns consells: Recorda que és important protegir […]

Miopia Infantil

Si el teu fill té miopia, no et preocupis, el més important és corregir-la i
evitar que vagi a més.